marți, 2 septembrie 2014

Review Dell Inspiron Mini 1018

Cum până acum v-am prezentat numai “monstruozități” performante însă greu de transportat, m-am gândit că a sosit timpul să vă prezint un portabil, în adevăratul sens al cuvântului. Drept urmare, astăzi vă voi prezenta un netbook și anume, Dell Inspiron Mini 1018.

Prezentare generală Dell Inspiron Mini 1018
La capitolul design, netbook-ul nu stă rău deloc, dacă trecem cu vederea plasticul lucios (Glossy) de pe partea superioară care atrage amprentele ca un magnet, oferindu-I un aspect neîngrijit, murder. În interior, partea ce înconjoară tastatura respectiv touchpad-ul este realizată dintr-un plastic dur ce prezintă niște striații fine și dese, pentru a spoi aderența. Mi-au plăcut.

Display-ul este unul clasic pentru un netbook, de 10.1 inch, ce suportă o rezoluție maximă de 1024×600 pixeli, însă care nu prea m-a impresionat, motivele fiind multe. În primul rând, folosește tehnologia Glossy mascată sub denumirea de TrueLife, care face acest display aproape imposibil de utilizat în prezența luminii puternice, gen, razele soarelui, deoarece îți reflectă fiecare rază direct în ochi. În al doilea rând, acest display folosește tehnologia LCD (Cristale lichide) și nu LED, ceea ce înseamnă că va consuma ceva mai multă energie, lucru de neconceput pentru un netbook, de fapt, asta este și atuul unui netbook, acumulatorul.

Tastatura acestui netbook în schimb mi-a plăcut. Tastele sunt foarte silențioase și nu prezintă acel păcănit specific tastaturilor și m-am adaptat ușor la ea, deși, eu sunt un fan al tastaturilor complete, ale căror taste sunt ceva mai despărțite. Și cum niciun lucru nu este perfect, și aici aș fi avut o obiecție. După cum probabil observați, această tastatură are decât 3 hotkey-uri, mai exact, pentru volum, însă tastele (F6, F11 și F12) rămân nealocate. Consider că mai erau ceva funcții necesare gen iluminare display, email sau măcar puteau să facă suport complet multimedia, în sensul că în locul tastelor „lipsă”, puteau face niște hotkey-uri cu (Pause, Next și Previews). Simplu.

Touchpad-ul este interesant deși să fiu sincer, pe înățime, este cam scund, Cu ajutorul soft-ului Synaptics, i se poate configura și scroll-ul atât vertical cât și orizontal, ceea ce vă scutește de utilizarea a două degete pentru a derula o pagină. Bineînțeles, trebuie să instalați acest soft deoarece nu vine preinstalat, iar pentru Ubuntu, este chiar indisponibil. Butoanele în schimb, sunt faine, ușor de apăsat și asemeni tastaturii nu sunt zgomotoase deloc.

Acumulatorul în schimb m-a dezamăgit total. Cel puțin din specificațiile producătorului, ce susține că acumulatorul în 6 celule are o durată de viață de până la 8 ore, pe mine m-a ținut în jur de 2h:45m – 3h maximum. Motivele, le veți vedea pe parcursul acestui review.

Camera Web integrată este VGA (0.3MP) și nu vă doresc să o utilizați, deoarece vă veți enerva mai mult. Este destul de slabă, iar pe Ubuntu, nu am reușit nici măcar să o pornesc sincer.

Performanțe
Performanțele acestui laptop nu sunt foarte strălucite, deși, când spui netbook nu prea spui și performanțe, însă totuși pentru un netbook, nu s-a ridicat la așteptările mele, mai ales pentru un laptop de 1300 Lei.

Procesorul este un Intel Atom N455 Single Core, ce rulează la o frecvență de 1,66Ghz, însă care este foarte puturos, mai ales în multitasking, având un cache-ul foarte mic, de numai 512KB. Chiar și la cele mai banale aplicații deschide, de genul Mozilla Firefox + Yahoo Messenger și Office 2010, acesta stă constant peste 70%, ca și utilizare. Și acum logic: Cu cât procesorul este mai solicitat, cu atât se încălzește mai mult și cu atât papă energie mai multă. Deși frecvența la care rulează este destul de bună pentru un Atom, procesorul în sine este destul de lent, vă spun sincer.

Memoria RAM este suficientă, 2GB DDR3 ce rulează la 1333Mhz și nu voi intra în detalii. Ce vă pot spune, este că puteți rula lejer Windows 7. Deasemenea, vreau să precizez că 2GB este capacitatea maxim suportată de placa de bază, deci, să nu vă gândiți că puteți cumpăra un SODIMM de o capacitate mai mare, pentru că nu vi-l va recunoaște.

HardDisk-ul deasemenea este suficient, având o capacitate de 250GB, Bineînțeles, rulează la 5400 RPM, ca la majoritatea netbook-urilor, pentru a eficientiza consumul de energie.

Chipsetul video este după cum probabil vă așteptați unul integrat, ce măsoară 256MB inițial. Nu am testat-o foarte mult deoarece nu ăsta era obiectivul meu și oricum, când vine vorba de un netbook nu ne gândim la performanțe în domeniul graficii. Cert este că puteți vedea filme HD, @720p fără nicio problemă, fluent.

Sistemul de operare este Ubuntu 10. Bineînțeles că probabil doriți să îl schimbați. Aici veți întâmpina principala problemă, în sensul că va trebui să vă adaptați fără DVDRW. Ori instalați un sistem de operare folosind o unitate optică externă, ori prin USB, tot va trebui să faceți un effort suplimentar. Acum, să fiu sincer, la cei 1300 Lei, m-aș fi așteptat la un Windows 7 Starter dar…

Conectivitate
Nimic special nu veți observa la acest netbook. Ca și altele, prezintă 2 porturi USB 2.0, o ieșire Jack de 3.5mm pentru căști și o ieșire VGA pentru a trimite semnalul video către un alt display.

Păreri PRO și Contra
+Tastatura este faină
-Display-ul LCD și Glossy
-Procesorul este slabuț, mai ales în multitasking
-Sistemul de operare Ubuntu
-Acumulatorul, cu o durată de viață sub 3 ore.
-Prețul, pentru această configurație.

Concluzii
Pe mine nu m-a impresionat deloc acest laptop. Procesorul deși rulează la o frecvență bună, este slab și nu poate concura cu Fusion-ul de la AMD, C50, care spre surprinderea mea, este și la un preț mai bun. Display-ul nu mi-a plăcut deloc, de fapt, nu-mi plac în general display-urile Glossy, iar acumulatorul, m-a dezamăgit rău de tot, deoarece m-aș fi așteptat să aibă o durată de viață de măcar 4-5 ore, nu sub 3 ore.

Vă recomand acest netbook?
Categoric, NU. Există alternative mult mai performante, cu o durată de viață a acumulatorului mult mai mare și un procesor de generație mai nouă, optimizat pentru un consum de energie mai mic și un display ce folosește tehnologia LED, deasemenea și el pentru a eficientiza consumul de energie.

Recomandări: Notebook ASUS 1215B sau Toshiba NB550D
Ambele laptop-uri recomandate mai sus folosesc noul procesor AMD Fusion C50, mult mai performant față de Atom-ul de la Intel. Toshiba în schimb, vine preinstalat cu sistemul de operare Windows 7 Starter și Office 2010 Starter, ce cuprinde Word-ul și Excel-ul 2010. Deci, pur și simplu nu se pot compara cu Dell-ul, ambele fiind superioare din punct de vedere al performanțelor și beneficiilor aduse.

Un comentariu: